BROOD EN CULTUREN

Een serie workshops rond brood om dit universele product te herontdekken.

 

In Brussel weerspiegelt het brood alle culturen die in de hoofdstad aanwezig zijn: de pistolet, het stokbrood, de bagel, de simit, de matlouh, de anpan, de borodinski, de injera, de murtabak, de hallah? Aan elke cultuur, zijn brood.

 

We wilden uitgaan van een gemeenschappelijke en universele noemer om gezellige, interculturele en intergenerationele ontmoetingen te creëren.

 

Daarnaast is het maken van brood een manier om het bewustzijn over zelfproductie en duurzaam voedsel te vergroten.

 

Tijdens deze workshops, die telkens in een andere ruimte plaatsvonden, konden de deelnemers hun recepten en herinneringen aan het brood van hun kindertijd delen.

 

Deze uitwisselingen werden opgenomen om een radiodocumentaire te maken die u hier kan beluisteren.

 
1. Brood en verhalen (workshop sculptuur, delen van verhalen)
29 mei, 14h00-16h30
@ Wiels
Artiest Mostafa Saifi Rahmouni stelt ons zijn werk ‘Stuk brood’ voor. Aan de hand van deze sculpturen maken we kennis met de bronsbewerking. Gewapend met hamer en beitel ontdek je deze bijzondere techniek, maar ook de eigen persoonlijke relatie die de artiest heeft met brood.
!Activiteit in het Frans voor volwassenen!
 
2. Met de handen in het deeg (workshop brood bakken)
5 juni, 13h00-17h00
@ Bakoven Dudenpark (ingang tegenover Brusselsesteenweg 316)
Binnenkort wordt een nieuwe broodoven geïnstalleerd in de basisschool Saint-Antoine. Om de toekomstige deelnemers kennis te laten maken met de werking van een collectieve bakoven, stellen we een workshop broodbakken voor. De ploeg van ‘Du pain et des liens’ ontvangt ons om hun kennis te delen.
!Activiteit in het Frans voor volwassenen!
 
3. Recente geschiedenis van het brood in Brussel (lezing door Peter Scholliers)
5 juni, 17h00-18h00
@ Bakoven Dudenpark (ingang tegenover Brusselsesteenweg 316)
Peter Scholliers, emeritus VUB, heeft zich de laatste jaren toegelegd op de studie van brood. Hij stelt ons enkele elementen van zijn nieuwe boek ‘Brood: een geschiedenis van bakkers en hun brood’ voor: de smaak- en prijsevolutie, de evoluties in de bevoorrading van de stad en het succes van de broodfabrieken eind 19e eeuw. Een lezing in het park met de geur van vers brood!
!Activiteit in het Frans voor volwassenen!
 
4. Het houtvuur knettert; het broodje is gebakken! (theatervoorstelling)
11 juni of 9 juli of 29 augustus, 17h30
@ Drukkerijstraat 5, 1190 Vorst
Deze theatervoorstelling voor alle leeftijden dompelt je helemaal onder in de wereld van het brood bakken. Op ludieke wijze komen alle stadia van het bakken van zuurdesembrood aan bod. Een voorstelling die naar heerlijk net gebakken brood ruikt om ter plaatse te consumeren!
 
5. Hoe voorzien we de stad van brood (participatieve workshop)
26 juni, 14h00-16h30
@ Huis van Culturen Sint-Gillis
Mathieu Devuyst, is als bakker betrokken bij verschillende bakprojecten in Brussel. Samen zoeken we het antwoord op volgende vraag: hoe voorzien we de stad van brood? Van de supermarkten tot het zelf thuis bakken en de coöperaties… Samen gaan we op zoek naar alternatieven voor vandaag en morgen. En op het einde, proeven we…
!Activiteit in het Frans voor volwassenen!
 
Meer info:
painetcultures@gmail.com