BROOD & CULTUREN

Hors les murs en Koninklijke Kip hebben een reeks workshops aangeboden rond het (her)ontdekken van het universele product: brood.

In Brussel weerspiegelt het brood alle culturen die in de hoofdstad aanwezig zijn: de pistolet, de baguette, de bagel, de simit, de matlouh,
de anpan, de borodinski, de injera, de murtabak, de hallah… 
Elke cultuur beschikt over zijn eigen type brood.

 

Graag vertrekken we vanuit een gemeenschappelijke en universele noemer om gezellige, interculturele en intergenerationele ontmoetingen te creëren.

Bovendien stelt het maken van brood ons in staat om bewustwording te bevorderen over duurzame voeding en de zelfproductie van voedsel.

De deelnemers konden tijdens de workshops,
die telkens op een andere locatie plaatsvonden, hun recept(en) en herinnering(en) rond het brood van hun kindertijd delen.

Deze uitwisselingen werden opgenomen voor een radiodocumentaire die u hier kunt beluisteren.

Brood en culturen: het brood en zijn verhalen’

Workshop beeldhouwen en verhalen delen

De kunstenaar Mostafa Saifi Rahmouni presenteert zijn reeks ‘Broodstuk’. Hij maakt u met deze beeldhouwwerken vertrouwd met de bronsbewerkingstechniek ciseleren.

 

Gewapend met een hamer en verschillende beitels zult u niet alleen deze techniek ontdekken, maar ook de persoonlijke relatie die de kunstenaar met brood heeft.

 

Brood en culturen: de handen uit de mouwen steken’

Workshop brood met gist

Binnenkort wordt een nieuwe educatieve buurtoven op de Sint-Antoniusschool geïnstalleerd. Zodat de bewoners en de toekomstige deelnemers kennis kunnen maken met de baktechnieken, bieden we een workshop brood met gist aan.

 

Het team ‘brood en banden’ ontvangt

Het team ‘brood en banden’ ontvangt ons om hun kennis te delen en ons in de heerlijke wereld van zelfgebakken brood te introduceren.

 

Brood en culturen: recente geschiedenis van brood in Brussel!’ 

Lezing van Peter Scholliers

Peter Scholliers, voedselhistoricus en professor aan de VUB, heeft de afgelopen jaren gewijd aan de studie van de geschiedenis van het brood.

Hij zal zijn boek genaamd ‘Pain: une histoire des boulangers et leur pain'(2021) presenteren.

 

Hierin beschrijft hij de wijzigingen in prijs en smaak van het brood, de evolutie van de broodvoorziening van de stad en het succes van de broodfabrieken aan het einde van de 19de eeuw. Een lezing op het gras met de geur van vers brood mag u niet missen!

 

Brood en culturen: Voorstelling ‘het houtvuur knettert, het broodje is gebakken”

Voorstelling voor alle leeftijden

‘Het houtvuur knettert, het broodje is gebakken!’ dompelt u in het hart van het broodbakproces. Deze voorstelling behandelt op een speelse, clowneske en bijna circusachtige manier de stappen van het maken van zuurdesembrood.

Een gloednieuwe voorstelling die naar heerlijk net gebakken brood ruikte om zonder mate te consumeren!

Brood en culturen: Hoe voorzien we de stad van brood?’

Participatieve workshop

Mathieu Devuyst is als autodidactisch bakker betrokken bij verschillende bakprojecten in Brussel. Samen zoeken we het antwoord op de volgende vraag: hoe voorzien we de stad van brood? Van zelfgebakken brood tot supermarktbrood en  coöperaties… Samen gaan we op zoek naar alternatieven voor vandaag en morgen. En aan het einde proeven we…